Perkant virš 60€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Perkant virš 60€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Krepšelis 0

Matcha arbatos ceremonija

Japonija - šalis, kurioje nuo seno išlaikytos visos Matcha arbatos auginimo subtilybės, tradicijos ir šimtametės žaliosios arbatos gėrimo ceremonijos. 

Praėjusį rudenį keliaudami po Japoniją dalyvavome arbatos ceremonijoje Kiote. Tad norime ir su jumis pasidalinti keliais prisiminimais apie šią nepamirštamą patirtį.

Kaip vyko tradicinė arbatos ceremonija? 

Arbatos ceremonija prasidėjo vos tik įžengus į arbatos namelį, kuriame laukė vyriausioji geiša. Po mandagių nusilenkimų, dėkojimų ir grožėjimosi mus supančia aplinka - puodeliu, arbatos kambariu, ikebana, šeimininkė po truputį  ėmė ruošti Matcha arbatą. 

Šeimininkė užkaitusi vandenį jį pasėmė su mediniu kaušeliu (vadinamu “Hishaku”), kadangi ceremonija vyko visiškoje tyloje, galėjome girdėti kiekvieną vandens lašelį. Šeimininkė į puodelį įbėrusi matcha miltelių, užpylė juos vandeniu ir greitais mostais, bambuko šluotele (vadinams “Chasen”), pradėjo plakti arbatą. 

Kai arbata buvo paruošta, namelio šeimininkė davė ženklą, kad galime pradėti mėgautis arbata. Prie arbatos gavome ir mažą vieno kąsnio desertą. Tai yra tradicija Japonijos kultūroje, kur prie kiekvieno gėrimo (arbatos, kavos, sakės alaus ar pan.) pateikiamas smulkus užkandis.

Priimdamas arbatą iš šeimininko, kaip pagarbos gestą,  kiekvienas svečias turėjo nusilenkti. Paėmę puodelį dešine ranka turėjome jį padėti ant kairės rankos delno. Toliau, taip ir laikydami puodelį, grožėjomės ant puodelio esančiu paveikslėliu ir pasukę puodelį 90 laipsnių kampu nuo piešinuko, išgėrėme vieną gurkšnį. Visą arbatą išgėrėme trimis gurkšniais.

Išgėrę arbatos perėjome prie mažiau oficialios ceremonijos dalies - pokalbio. Ceremonijų metu pokalbio temas dažniausiai užduoda šeimininkas, ir galima kalbėtis kone apie bet ką. Diskusijos metu būtina pagirti arba pasakyti komplimentą apie ceremonijos vedėją, jo namus arba pačią arbatos ceremoniją. 

Kiekvienas arbatos ceremonijoje atliktas veiksmas buvo lyg meditacija, tarsi kvietimas pamėginti sustoti, pažvelgti į save, į aplinkinius žmones, į paprastus reiškinius – tą pasaulį, kurį, apimti kasdienės rutinos, pamirštame ir nebemokame jo jausti. Galiausiai ši ceremonija - tai subtilių detalių ir užuominų žaismas – juk be žodžių kartais galime pasakyti tiek daug, ir tik tyloje galime išgirsti vandens lašus.

Kaip namuose paruošti ceremoninę Matcha arbatą?

Mažą ceremoniją ar ritualą galite atlikti ir namuose. Ir tikrai nebūtina turėti visų įrankių, kad galėtumėte ja mėgautis kiekvieną dieną.

Štai keletas patarimų, ko gali prireikti ruošiant ceremoninę Matcha arbatą: 

- Matcha arbatos milteliai 

- Karštas vanduo (70 - 80 laipsnių)

- Bambukinės šluotelės (galite naudoti ir elektrinį plakiklį)

- Sietelis (nebūtina)

- Dubenėlis plakimui

- Mėgstamiausias puodelis, juk gėrimas  iš mylimo puodelio žymiai skanesnis ;)

Ceremoninės Matcha arbatos receptas

SIJOJIMAS

Viena iš gardaus matcha puodelio gaminimo dalių – miltelių sijojimas. Sijojimas užtikrins, kad matcha arbatoje neliks gumuliukų. 

VANDENS VIRIMAS

Užverdame vandenį ir jį atvėsiname iki 70 - 80 laipsnių. Į dubenėlį su Matcha arbatos milteliais supilkite 60ml. karšto  vandens.

PLAKIMAS

Laikydami arbatos šluotelę tiesiai virš matcha dubenėlio, stipriai plakame, pirmyn ir atgal judėdami pagal M raidę , kol susidarys puta. Jei šluotelės neturite, tai galite naudoti elektrinį plakiklį arba šaukštelį (reikės kiek ilgiau pamaišyti).

 


Ankstesni įrašai Naujesni įrašai